Гняв в Аржентина за избирането на папа Франциск

14452
Гняв в Аржентина за избирането на папа Франциск

Политици и проправителствени активисти в Аржентина изразиха недоволство относно избора на Хосе Берголио за папа, предаде РИА Новости.

„Франциск ще се превърне за Латинска Америка в това, в което се превърна Йоан Павел ІІ за съветския блок. Това е нов опит за империалистите да разрушат латиноамериканското единство”, заявява активистката Луис Д`Елия.

Папата, който пътува с метрото

Изборът на новия папа протече в необикновена обстановка – за първи път след Авиньонския плен Светият престол се оказа вакантен не...

„Колко време ще е необходимо на католическата църква да поиска извинение за избирането на Берголио за папа? По времето на диктатурата в Аржентина той беше съпричастен към властта. Той е с дясна политическа ориентация”, допълва журналистът Синтия Гарсия.

В същото време новият папа Франциск призова аржентинците да не се охарчват да ходят в Рим, за да присъстват на интронизацията му на 19 март, се казва в официално послание на папския нунций в Буенос Айрес.

"Вместо да ходят на 19 март в Рим, за да празнуват началото на понтификата на своя сънародник, по-добре би било те да дарят тези пари на крайно нуждаещи се", се казва в посланието. В него нунцият Емил Паул Тшериг подчертава, че "такава е волята на папата, обусловена от желанието му още сега да демонстрира, че в Католическата църква ще настъпят дълбоки промени".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com